مزایا و معایب روت کردن گوشی چیست؟
روت در لغت به معنای ریشه است و اصطلاحاً روت کردن یعنی به دستگاه اندرویدیتان دسترسی ریشه ای پیدا کنید. این قابلیت تمام ویژگی های مورد نیاز برای مقابله با پردازش داده های بزرگ، تجزیه و تحلیل آماری، تجسم و ذخیره سازی را فراهم می کند. وقتی گوشی را برای اولین بار روشن میکنید در قسمت تنظیمات یا Settings میتوانید گزینههای زیادی را به دلخواه خود تغییر دهید اما این تنظیمات تنها چیزهایی هستند که سازنده گوشی اجازه تغییر در آن ها را داده است.
حال آنکه با روت کردن میتوانید هر تغییری که دلتان خواست در گوشی بدهید. روت کردن گارانتی دستگاه شما را باطل میکند (هر چند که میتوانید دستگاه را مجدداً آنروت کنید) و کمی ریسک هم دربر دارد اما اگر طبق راهنماها عمل کنید هیچگاه به مشکلی بر نخواهید خورد.
اندروید به امکانات بسیار و قابلیت شخصیسازی بالا معروف است اما این تعاریف تنها زمانی معنای حقیقی خود را پیدا میکنند که اندروید را روت کنید. اجازه برای دسترسی و تغییر فایلهای سیستمی کاربردها و ویژگیهای اندروید را چندین برابر خواهد کرد و میتوانید با انجام اینکار استفادهی حرفهایتری از گوشی خود کنید.
روت چیست؟
روت در اندروید به معنی اجازهی دسترسی کاربر به فایلهای سیستمی اندروید و اعمال تغییرات در آن است.
مزایای روت کردن گوشی چیست؟
روت کردن گوشی انبوهی از ویژگیها و امکانات جدید را در اختیار شما قرار میدهد و شاید بتوان گفت متنباز بودن اندروید، تنها در صورت روت بودن گوشی معنا پیدا خواهد کرد چراکه نرمافزارهای خاصی که برای اندروید ساخته شدهاند مانند Xposed Installer و… نیاز به روت بودن گوشی و تغییرات فایلهای سیستمی دارند. با روت بودن گوشی تقریبا همه چیز در سیستمعامل اندروید ممکن خواهد بود. از امکانات ساده مانند رنگی کردن استاتوسبار گرفته تا تغییر انیمیشنهای سیستمی گوشی در هنگام مرور یک لیست یا باز شدن پنجرهها و… همگی از مواردی هستند که روت بودن گوشی را بسیار ضروری خواهند کرد. مهمترین ویژگی را نیز میتوان نصب کاستومرامها دانست که به شما اجازه میدهد تا رامهای مختلف مانند سایانوژن را در گوشی خود نصب کنید و هر زمان که مایل بودید به نسخهی جدیدتر یا قدیمیتر رام فعلی خود کوچ کنید. برای مثال اگر گوشی شما آپدیت رسمی آبنباتچوبی را دریافت نمیکند میتوانید با روت کردن و نصب رام سایانوژن ۱۲، این رام را بر روی گوشی خود تجربه کنید. روت کردن گوشی فواید تخصصی بسیاری از جمله Bloatware , OverClock، کنترل کامل CPU و… را نیز دارا است که پرداختن به آن در این مطلب نمیگنجد.
معایب روت کردن گوشی چیست؟
با اطمینان کامل میتوان گفت که روت کردن در «حالت عادی» هیچ خطر یا ضرری برای گوشی شما نخواهد داشت. چرا که عمل روت کردن برخلاف اسم و روشهای پیچیدهای که دارد، به بیان ساده تنها تغییر گزینهی «آیا کاربر امکان دسترسی به فایلهای سیستمی را دارد» از حالت خیر به بله است. همین! این کار برای گوشی شما هیچ ضرری نخواهد داشت. اما دلیل آنکه در ابتدای جمله بر روی «حالت عادی» تاکید کردیم آن است که به خودی خود این عمل هیچ ضرری برای گوشی ندارد، اما اگر در نصب اپلیکیشنها دقت کامل را نکنید و بدافزاری را به اشتباه در گوشی نصب کنید، از آنجا که این بدافزار دسترسی به فایلهای سیستمی دارد به راحتی میتواند رام گوشی شما را دچار مشکل کند. البته با این حال دلیلی برای نگرانی وجود ندارد چراکه اگر از مارکت های غیرمطمین اپلیکیشنی دانلود نکنید احتمال آنکه بدافزاری را در گوشی نصب کنید بسیار کم است.
روت کردن باعث کندی دستگاه خواهد شد؟
خیر. روت کردن به شما امکان استفاده از اپلیکیشنهای SpeedBooster را خواهد داد و درواقع به نوعی به سریعتر شدن گوشی شما نیز کمک میکند. البته باید توجه داشته باشید برخی از اپلیکیشنهای مدیریت CPU و… به دلیل عدم تنظیمات استاندارد باعث درگیر کردن غیر ضروری پردازندهی شما خواهند شد و در این صورت موجب کندی گوشی میشوند. راه حل این موضوع عدم استفاده از اپلیکیشنهای ناشناخته و بینام و نشان است.
روت کردن گارانتی را از بین خواهد برد؟
تقریبا! روت کردن گوشی در محصولات بسیاری از تولیدکنندگان باعث باطل شدن گارانتی میشود. با این حال جای نگرانی وجود نخواهد داشت چرا که با وجود اپلیکیشنهای UnRoot همه چیز در گوشی شما به حالت اول برخواهد گشت.با این حال برخی از گوشیهای در صورت روت شدن به صورت سختافزاری تغییراتی در خود ایجاد میکنند که با آنروت کردن گوشی نیز نمیتوانید به حالت اولیه بازگردید.
روت کردن آپدیت OTA را از بین خواهد برد؟
بله! گوشیهایی که روت شوند دیگر در بخش System Update بروزرسانی اندروید را دریافت نمیکنند و به صورت OTA قابل آپدیت نیستند.
روت کردن اطلاعات گوشی من را پاک خواهد کرد؟
خیر. همانطور که گفته شد عمل روت کردن برخلاف اسم و روشهای پیچیدهای که دارد، تنها اجازه دسترسی به فایل های سیستمی را می دهد و باعث پاک شدن اطلاعات کاربر نمیشود.
اگر بعد از روت پشیمان شدم چکار باید کرد؟
عموما دلیلی وجود نخواهد داشت که شما را از روت کردن گوشی پشیمان کند، اما با این حال اگر روزی از تصمیم خود منصرف شدید و قصد از بین بردن دسترسی روت را داشتید کافی است تا به کمک یک اپلیکیشن UnRoot در یک کلیک گوشی خود را از حالت روت خارج کنید که در ادامه به آموزش آن خواهیم پرداخت. البته باید تاکید کرد که نصب مجدد رام گوشی بهترین روش برای این امر محسوب میشود.
منبع: زومیت